Eén op de 2 kinderen chronisch ondervoed in Madagaskar

In Madagaskar worden steeds meer mensen bedreigd door honger. Een op de twee kinderen lijdt er al aan chronische ondervoeding, meldt Unicef, de kinderhulporganisatie van de Verenigde Naties. Tien tot twintig procent van de kinderen lijdt aan acute, levensbedreigende ondervoeding.De nood op het tropische eiland in de Indische oceaan ontwikkelt zich in een sluipende catastrofe, zegt Daniel Timme van Unicef Madagaskar. “Alle relevante indicatoren wijzen op een negatieve trend. We moeten ons dus steeds meer voorbereiden op een humanitaire ramp.”

 

Politiek
Meer dan 76 procent van de bevolking en meer dan 80 procent van de kinderen leven volgens de gegevens van Unicef in extreme armoede. Westerse deskundigen waarschuwen al enige tijd dat het steeds slechter gaat met de straatarme bevolking, onder meer door de problematische politieke verhoudingen en de financiële noodsituatie van de regering.

Putsch
Sinds maart 2009 wordt het eiland met zo’n 21 miljoen inwoners geregeerd door president Andry Rajoelina (zie foto), die aan de macht kwam dankzij het leger. De na de putsch opgelegde internationale sancties treffen volgens een onlangs gepubliceerd verslag van VN-voedingsexpert Olivier De Schutter vooral de noodlijdende bevolking.

 

 

Hosting sponsored by Byte